De Apollo 11 kwam er niet vanzelf!


Samenwerken is een werkwoord

De Lessen van de Leeuwinnen

26-09-2017

Drie succesfactoren van de Leeuwinnen (daar reken ik de atletiek vrouwen ook bij)

Wat een geweldig sportzondag was het! Het Nederlands elftal vrouwen voetbal wint de finale en is Europees kampioen. Op atletiek gebied winnen Dafne Schippers en Anouk Vetter brons. De successen van deze topvrouwen bevatten inspirerende lessen voor een ieder van ons.

Het teambelang gaat boven het individuele belang

De coach van het Nederlands elftal en de speelsters benadrukten het in ieder interview: we zijn een team, we doen dit als team. Dat houdt een aantal zaken in. Het betekent allereerst dat je elkaars kwaliteiten kent en elkaar daarin waardeert, ook als het even niet gaat. Denk aan spits Miedema die in de groepsfase niet tot scoren komt. Het vertrouwen van haar coach en teamgenoten was essentieel om in de finales te kunnen schitteren.
Het betekent dat je elkaar wat gunt. Niet voor eigen succes gaan wanneer je ziet dat een ander een betere mogelijkheid heeft. De passes waren een genot om te zien in het 16 meter gebied: vlot en daardoor ruimte creërend om op doel te kunnen schieten. Het elkaar iets gunnen betekent ook elkaars fouten gunnen. Niet elke pass was loepzuiver, niet elke poging werd beloond met een doelpunt. En dat hoeft ook niet. Ik zag duimen omhoog gaan naar medespelers omdat de poging zelf werd gewaardeerd in plaats van enkel het resultaat.
Het meest inspirerende voorbeeld van het teambelang boven individueel belang stellen is wel hoe aanvoerdster Mandy van den Berg haar terug plaatsing heeft gedragen. Wat moet dat zeer gedaan hebben. Jaren lang train je en bereid je je voor op je positie en voor het oog van de wereld wordt je vervangen en op de bank als reserve gezet. Ze heeft deze persoonlijke tegenslag geaccepteerd zonder gemopper omdat ze zich realiseerde dat het in het teambelang was. Dat is groots! Het team is uiteindelijk Europees kampioen geworden mede omdat zij haar plaats heeft afgestaan en ruimte heeft gemaakt.

Dit team laat zien dat het meer is dan de som der delen. Zonder elkaar hadden ze dit succes niet bereikt. Zo kan het ook werken in jouw team. In hoeverre ken je elkaars kwaliteiten en gun je elkaar wat? In hoeverre ben je bereid om je eigen belang opzij te zetten voor het teambelang?

Je angst overwinnen

Toen Anouk Vetter zich vlak voor de 800 meter race besefte dat ze in het klassement van de zevenkamp 3e stond, sloeg de angst haar om het hart. Ze had het idee alleen maar te kunnen verliezen. Plaats 1 en 2 waren niet meer in te halen, maar zij kon nog wel ingehaald worden door de vrouwen lager in het klassement. De spanning nam toe: ik mag het niet verpesten,, ik moet het goed doen. Gedachten als deze zijn maar al te herkenbaar voor wie voor een grote uitdaging staat. Er op of er onder. Anouk heeft voor de race rust genomen: ze is op bed gaan liggen. Niet om te slapen, daar was ze te onrustig voor. Maar om haar angst onder ogen te zien. Ze verscheen aan de start van de 800 meter met de vastbeslotenheid om te gaan knallen en dan zien we het wel. Ze liep haar race, ze versnelde te vroeg, ze liep stuk toen ze nog 300 meter te gaan had, maar ze dacht ‘ik moet door door door!’ Toen ze over de streep kwam had ze geen idee hoe ze het gedaan had. Ze wist alleen dat ze alles gegeven had. Het scorebord wees na enkele seconden aan dat ze brons had gewonnen.

Anouk laat zien dat wanneer je je verlamd door angst voelt, je pas kunt presteren wanneer je je angst durft aan te kijken. Face your fears, zoals het zo mooi in het Engels heet. Dat doe je door er de tijd voor te nemen, in rust, alleen. Dan pas kan je op een punt komen dat je denkt: ik ga er voor, no matter what. Voor welke uitdaging sta jij waarvan het angstzweet je uitbreekt?

Tegenslag accepteren

Dafne Schippers liet in haar 100 meter finale zien hoe zij omging met tegenslag. Er werd al dagen geklaagd over de kwaliteit van de startblokken. En Dafne had bij haar afzet daar last van. Ze verloor seconden en liep achteraan. Zij had geen tijd om zich langer druk te maken over die slechte start, ze moest lopen. En dat deed ze. Met nog 30 meter te gaan kwam ze in haar turbo stand en wist als 3e over de streep te komen.

Dus wanneer je in je werk of privé te maken krijgt met tegenslagen, accepteer die dan. Nadat je er een portie van gebaald hebt, natuurlijk. Vervolgens houd je je focus en ga je door met waar je goed in bent. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, dat realiseer ik me heus wel. De voorbeelden van Dafne en Mandy kunnen je daarbij inspireren. Tegenslagen leiden uiteindelijk tot succes, simpelweg omdat je er van leert en groeit. Met welke teleurstelling kamp jij op dit moment? En hoe ga jij daar mee om?

« Terug
×