De Apollo 11 kwam er niet vanzelf!


Samenwerken is een werkwoord

Workshop Close Encounters legt teamdynamiek bloot, artikel van Astrid van den Hoek

05-12-2017

Wat hebben de ruimtevaart en communicatie binnen een organisatie met elkaar gemeen? Tja, ehm… Trainer Heleen Brinkman brengt het in haar workshop ‘Close Encounters’ moeiteloos voor het voetlicht: er komt bij allebei een dosis nieuwsgierigheid kijken en het kan spannend zijn. Wat doet dat met je? En hoe ga je daarmee om? In deze workshop over samenwerken kun je het als publiek ervaren en beleven. De première vond plaats op 27 januari 2018 in het Posttheater in Arnhem.

Heleen Brinkman heeft sinds de landing op de maan een fascinatie voor ruimtevaart. Die gebeurtenis opende een creatief universum aan mogelijkheden. In het theater vindt zij hetzelfde: je kunt er reizen in tijd en ruimte. In haar leiderschaps- en teamtrainingen staan het fysiek voelen en ervaren voorop. Van daaruit is het mogelijk om verbinding te maken met datgene wat vreemd voor ons is. “In deze tijd zijn we dat collectief kwijt, zo lijkt het. Ruimtevaart leent zich uitstekend als metafoor voor het voeren van de dialoog”, meent ze. Het inspireerde haar om Close Encounters op te zetten; een interactieve ruimtereis.

De wereld veranderen, doe je niet in je eentje. Daar is dialoog voor nodig, een goed gesprek. Die gesprekken zelf zijn al een avontuur op zich, met de nodige valkuilen en obstakels. Brinkman: “Voordat je woorden gebruikt, is er al een wereld te ontdekken: hoe maak je contact, hoe luister je écht, hoe verdraag je het ongemak? Dat ervaar je in Close Encounters, een workshop waarin je –met en zonder woorden- de ruimte verkent tussen jou en de ander. Dat leidt tot verrassende ontmoetingen.”

Avontuurlijke gesprekken

Wie naar Close Encounters komt, staat geen gewone avond in het theater te wachten, maar een belevenis waarbij je invloed krijgt op de loop van de gebeurtenissen. Dat blijkt ook tijdens de try out in het knusse theater De Verspiegeling in Nijmegen. Sommige bezoekers krijgen invloed in de positie van astronaut, die deel uitmaakt van het verhaal. Maar ook het overige publiek zit zeker niet stil. Meedoen, spanning ervaren, uit je comfort zone stappen en samenwerken, dat is de opzet van deze ‘ruimtereis’. Alleen dan is, nadat het ruimteschip gestrand is op een onbekende planeet, een terugkeer naar aarde mogelijk.

Maar hoe pak je dat aan? En hoe werk je samen met mensen die je niet kent, maar tot wie je ineens veroordeeld bent tijdens zo’n ruimtereis? Wie neemt de leiding? Hoe worden knopen doorgehakt? Herkenbare elementen voor menig team binnen een organisatie. Doel van de workshop is om het publiek fysiek te laten ervaren wat de ingrediënten zijn van het voeren van de dialoog. Daarvoor worden steeds korte ‘intermezzo’s’ ingelast waarbij Brinkman oefeningen met de zaal doet; van ademhalingsoefeningen om de spanning naar beneden te brengen tot dialoogoefeningen (met en zonder woorden). Dat is een bijzondere ervaring: eerst wat ongemakkelijk misschien om zo tegenover iemand te staan en contact te maken met een blik, woorden of door aanraking. Maar daarna ontstaat er een gevoel van verbinding, van intimiteit met degene met wie je de oefening doet en eigenlijk met de hele zaal. En bovendien leer je ook meer over je eigen communicatievaardigheden en de rol die je neemt en kan nemen in een dialoog. Met de in de intermezzo’s opgedane ervaringen en inzichten gaat het verhaal over de ruimtereis vervolgens weer verder.

Bizarre wending

Dat verhaal kan bizarre wendingen nemen. Zo blijkt er tijdens de try out ineens een mitrailleur in het ruimteschip aanwezig en stelt iemand voor om eerst de –kennelijk- meegebrachte kanarie te laten uitvliegen om te kijken of er zuurstof is op de planeet. Ook worden originele manieren bedacht om contact te maken met de lokale bevolking van de planeet. Kortom; een interactieve, herkenbare, soms hilarische workshop die aanzet tot verbinding en denken over je eigen rol in een team en in een dialoog. Er wordt na de try out dan ook volop nagepraat over alle indrukken, verrassingen en opgedane inzichten.

De première van Close Encounters was op 27 januari 2018 in het Posttheater, Rosendaalsestraat 27 in Arnhem.

Close Encounters is als workshop in te huren door bedrijven en organisaties.

Tekst Astrid van den Hoek

« Terug
×